De vunzige Aubrey Beardsley

Deze prent van Aubrey Beardsley is vrij bekend. Prachtige inspiratie! Hij werd gemaakt voor stuk Salome van Oscar Wilde.  Een stuk over bijbelse figuren en daardoor lange tijd verboden om te spelen. Maar als iets verboden is, is het des te spannender. Naast deze op Japan geïnspireerde prenten maakte Beardsley ook heftige erotische tekeningen. Met enorme geslachtsdelen. Verhalende tekeningen die teruggrijpen op vaak mythologische vertellingen. Aubrey Beardsley werd geboren in de superpreutse Victoriaanse tijd en produceerde zijn werken in de Jugendstil. Misschien een soort wilde reactie op de preutsheid.

Dan zou je denken dat Beardsley er een wild sexleven op nahield, maar dat viel in de praktijk nogal tegen. Hij leed aan tuberculose en had vaak last van ernstige longbloedingen.

Door zijn samenwerking met Oscar Wilde werd er aangenomen dat Beardsley ook homosexueel was, maar dat weet eigenlijk niemand zeker en het verhaal gaat dat hij in feite a-seksueel was.  En hij zou een incestueuze relatie met zijn zus gehad hebben.  Door zijn ziekte was dat niet zo vreemd. Hij is ook maar 25 jaar geworden. Vlak voor zijn dood werd hij katholiek en nam afstand van zijn heftige werken. Zijn uitgever niet.

Verhuur Verkoop Prijslijst Verhalen Contact en info mobiel
Mail: info@jannetjepietertje.nl

Vunzige Aubrey Beardsley