Bloody Mary, 1515-1558


Bloederige Marie. We kennen haar als een cocktail, tomatensap met wodka en een pepertje. Maar die naam komt ergens vandaan. Uit de Renaissance, of de laat-middeleeuwen. Om precies te zijn de zestiende eeuw.

Mary was de dochter van Hendrik de achtste. Hendrik was een spraakmakende koning van Engeland. Hij had 6 vrouwen en had 1 hele grote wens: Een zoon, een opvolger. Maar helaas. Bij  eerste vrouw, Catherine, verwekte hij in totaal 6 kinderen, daar zaten 3 jongens tussen, maar helaas, die overleefden het niet. De oudste werd 52 dagen en de rest overleed net na de geboorte of kwam dood ter wereld, net als 2 van hun zusjes. Een dochter overleefde. Mary.

Al die dode kindertjes zorgden voor een minder plezierige sfeer in huize Tudor. Papa Hendrik ruilde vervolgens zijn eerste vrouw in voor nog 5 dames die allen hun kunsten mochten vertonen op het gebied van zonen baren. Een dame slaagde daar wel in, Jane Seymour, maar verloor daarbij zelf het leven.

Kortom, de heren opvolgers bleven dun gezaaid. Mary was er dan wel, maar Hendrik stuurde haar naar een oord ver weg omdat ze niet belangrijk genoeg geacht werd. Verbannen, net als haar moeder. Om met al die andere dames kinderen te kunnen maken, moest Hendrik scheiden van Catherine. Dat mocht niet van de kerk en dus veranderde Hendrik de kerk. De Katholieke kerk werd  de Anglicaanse Kerk. En dat stak Mary heel erg diep.

Na de dood van Hendrik kwam de zoon van Jane Seymour nog een paar jaar op de troon, 8 jaar. Toen stierf ook deze zoon. Er volgde een rommelig tussenstukje van 9 dagen met een nicht op de troon, maar daarna werd Mary koningin van Engeland.

Zij had de verbannen jeugd gekend en was het oorspronkelijke katholicisme trouw gebleven. Vroom voerde ze dat regime vol verve uit. Iedereen die niet voldeed aan haar eisen, belandde met zijn hoofd op het hakblok. Bloederig. Vandaar Bloody Mary


Afspraak maken?                                                                      

Verhuur Verkoop Prijslijst Verhalen Contact en info mobiel
Mail: info@jannetjepietertje.nl

Bloody Mary