Cerridwen


Cerridwen, de Keltische godin van de duistere profetische kracht, de transformatie en de patroon van de dichters. Symbool voor de aarde, geluk, vruchtbaarheid, kunsten en de wetenschap. Als de Cerridwen in je leven verschijnt, is er veelal sprake van een grote verandering.  

Deze Keltische godin was de inspiratie voor deze jurk. En inderdaad: op een moment van grote verandering in mijn leven.


“Cerridwen had twee kinderen, een dochter Crearwy, die mooi en licht was, en een zoon met de naam Afagddu, donker en lelijk, of Morfan, omdat hij zwart was als een raaf. Om hem toch een betekenis te geven brouwde ze voor hem in haar ketel een kennisschenkende toverdrank. Het vuur werd brandend gehouden door een oude, blinde man met de naam Morda; de jonge Gwion moest opletten terwijl zij sliep. Daarbij verspilde hij per ongeluk drie belangrijke druppels, die hem de magische voorspellingsgave gaf. Uit angst voor wat hem te wachten stond vluchtte hij weg, maar Cerridwen vervolgde hem. Dankzij de drank verstond hij nu de kunst van de gedaanteverwisseling, maar Cerridwen veranderde zichzelf ook. Achtereenvolgens veranderde Gwion in een haas, maar Cerridwen werd een windhond; als vis dook hij in het water, maar Cerridwen werd een otter; Gwion ontsnapte als vogel en koos het luchtruim, maar Cerridwen werd een havik. Ten slotte werd Gwion een graankorrel en verborg zich in een schoof, maar Cerridwen werd een kip en at hem op. Deze dieren spelen een rol in de verschillende seizoenen.

De graankorrel begon echter te groeien in haar buik, en na negen maanden baarde ze een stralend kind. Cerridwen vatte toch liefde voor hem op en liet hem in leven. Twee dagen voor de eerste mei gooide ze hem in een leren zak of mand in de rivier; met Allerheiligen werd hij eruit gevist door Elffin, die aan het vissen was. Elffin noemde hem Taliesin. Hij bleek een grote dichter te zijn, die de geschiedenis aan iedereen bekend maakte. Daarom hebben de dichters hun gave aan Cerridwen en haar drank te danken. Naar de dichter wordt ook wel verwezen als Taliesin Ben Beirdd (Taliesin, het hoofd der dichters)." citaat www.nissaba.nlDe foto is gemaakt door Jeroen de Jong, het model is Mandy Vleeschhouwer en de visagie is gedaan door Tina van Lent. www.fotojeroen.nl


Afspraak maken?                                                                      

Verhuur Verkoop Prijslijst Verhalen Contact en info mobiel
Mail: info@jannetjepietertje.nl

De godin Cerridwen