Marie Antoinette, 1755-1793

“Dan eten ze toch cake.”

De Parijse bevolking leed echt honger en volgens de legende werd deze uitspraak gedaan door de toenmalige koningin Marie Antoinette. Een uitspraak die duidelijk maakt, dat zij niet echt een idee had van wat er speelde onder het volk. Of zij dit nu wel of niet gezegd heeft, zijn de meningen verdeeld, maar Marie hield wel van feesten en veel geld uitgeven.

Als 15-jarige dochter van de keizer van Oostenrijk werd ze uitgehuwelijkt aan de dauphin van Frankrijk. Ze was stapelgek op mode en sieraden, kocht alles wat ze maar hebben wou en of dat nou helemaal paste in het koninklijke budget, oxideerde haar aan de derrière. Haar gemaal betaalde al haar schulden. Een kasteeltje meer of minder maakte haar niet uit.


Van de politiek had ze geen enkel verstand, haar talen sprak ze slecht en ze werd verdacht van ettelijke buitenechtelijke affaires. Er werden haar ook lesbische en bi-seksuele verhoudingen aangesmeerd en de geruchten gingen dat ze nymfomane neigingen had. Kortom een echte lellebel.


Maar… er is ook een andere kant. Ze was een fantastische moeder voor haar kinderen en voedde ze zo normaal mogelijk op. Ze ging met haar kinderen ook de straat op en liet hen hun speelgoed weggeven aan de arme kindertjes. Ze kreeg haar eerste kind toen ze 23 was en er volgden nog 3 kinderen, twee zonen en twee dochters. Helaas werden de meeste kinderen niet oud. De jongste dochter stierf toen ze 1 jaar oud was en daarna ging haar zoon hemelen op 8 jarige leeftijd. Dat was een zware slag voor Marie Antoinette en ze was wekenlang ontroostbaar. Uit het feit dat ze haar kinderen hun speelgoed liet weggeven, zou je ook kunnen opmaken dat ze wel degelijk wist wat er speelde in de straten van Parijs.

Maar ja, dat zag niemand meer en helaas werd Marie op een mestkar afgevoerd naar de guillotine.


Afspraak maken?


Marie Antoinette
Verhuur Verkoop Prijslijst Verhalen Contact en info mobiel
Mail: info@jannetjepietertje.nl

Marie Antoinette